onsdag 10 februari 2010

Sjukvården måste få kosta pengar!

På aftonbladet.se kan vi idag läsa om att flera barn som varit inlagda på Astrid Lindgrens barnsjukhus avlidit p.g.a. felbehandlingar, eller brist på behandlingar. Läkare polisanmäls för vållande till annans död och riskerar att åtalas. Göran Hägglund (kd) säger att det krävs strängare straff mot felbehandlingar för att öka patientsäkerheten. Stefan Branth, överläkare, hävdar att människor dör av vårdmissarna, men att detta ofta härleds till neddragningar och pressade arbetsscheman för vårdpersonalen.

Det som har hänt är fruktansvärt, och jag lider med de anhöriga..

Spontant är min reaktion att man inte kommer att lösa problemen genom att införa strängare straff för felbehandlingar, eller bristen på adekvat behandling. Istället bör man se över de grundläggande orsakerna till varför dessa händelser inträffar och skapa rutiner så att de inte händer igen. Man måste skapa en sådan atmosfär inom vården att man vågar, och vill, erkänna sina misstag, lära av dem och därigenom förbättra kvaliteten på vården. Dåligt med personal skapar negativ stress! Felaktig, eller otillräcklig, kompetens skapar negativ stress! De som blir lidande är de vårdsökande, och patientsäkerheten hotas. Men ska då de som väljer att arbeta i vården straffas för att man gör misstag? Vem vill då arbeta där? Vem har inte gjort misstag i sitt arbete, speciellt när man är under en negativ stress? Alla är överens om att det inom vården inte får ske några misstag - men då måste förutsättningarna skapas för att det inte ska inträffa misstag - det gör man inte genom att leta syndabockar och straffa dem som vågar arbeta inom vården. De allra flesta som gör misstag vill inte göra dem, de allra flesta vill göra ett bra jobb.

Följden kommer dock bli att det kommer att krävas mer resurser vad det gäller både personaltäthet, utbildning, kompetensutveckling och utrustning. Och detta kostar pengar!

Är vi, skattebetalare, villiga att betala lite extra skatt för att vi ska få en sjukvård där patientsäkerheten, medmänskligheten och tryggheten i en svår situation, sätt i centrum? En trygghet som alla har rätt till oavsett var man befinner sig på samhällsstegen.


Det kanske är så att det är de folkvalda makthavarna som är de riktiga bovarna i detta dramat, det kanske är de som borde straffas för att vården utarmas, för att man inte vågar låta vården kosta det den borde få göra. Är den regering, och riksdag, som nu sitter vid makten villig att tala om nödvändiga skattehöjningar för att man skall kunna öka kvaliteten på dagens vård?



http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6570364.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6572084.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6571965.ab

3 kommentarer:

Gunnel sa...

Mycket bra inlägg i debatten.Tack!

Lars Bergman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars Bergman sa...

Inom kärnkraften arbetar vi med att ytterligare öka säkerheten genom egenkontroller, rätta rutiner och framför allt arbeta med våra attityder. När fel begås letar vi aldrig syndabock utan utreder vad som kan göras för att förhindra upprepning. Detta är enda framkomliga vägen, för människan är inte fullkomlig.

Att föreslå hårdare straff för vårdpersonal som missar låter inte speciellt klokt, för att uttrycka det milt. Din tanke om att helt andra grupper borde straffas är nog betydligt mer fruktbar - fast givetvis omöjlig. Svårt med bevisbördan om inte annat...
/Lars