onsdag 27 maj 2009

Bibelsyn, homosexualitet och biskopsval

Henrik Perret, präst i Finland, skriver klokt om bibelsyn, bibeltolkning, homosexualitet och biskopsval i samband med valet av ny biskop i Stockholm, läs mer här.

Här är rapporteringarna från biskopsvalet i Dagen igår och idag, samt från Kyrkans Tidning.

/Mikael

5 kommentarer:

Maja sa...

Hej, får jag fråga varför siktet är inställt på att bli präst i just Svenska kyrkan? Om det är så svårt att tro att kvinnor och homosexuella kan bli goda biskopar. Varför just SvK, varför är siktet inte inställt på något annat samfund som delar din och den finska prästen Henrik Perrets syn?

Mikael Nilsson sa...

Hej Maja!
Jag har inte svårt att tro att kvinnor eller homosexuella kan bli goda präster eller för den delen biskopar.

Men jag vill kunna ha friheten att problematisera vissa företeelser, och beslut, inom kyrkan precis lika mycket som dem som driver förändringar av kyrkans tro när det gäller t.ex. gäller synen på bibeln, synd, Jesu försoningsverk, äktenskapet, utlevd homosexualitet etc.
Eller tycker inte du att jag har den friheten?

Jag tycker precis som Henrik Perret att bibeln måste vara vägledande för kyrkans tro, lära och liv, med den inställningen att: "så säger Herren". Det måste vara utgångspunkten, vilket inte betyder att det alltid är lättare att förstå allt, och i en del frågor kommer vi kanske aldrig bli överens.

Läs igenom hans bloggpost igen och se var den slutar, nämligen i reflektionen över det egna livet. Därför tycker jag att denna bloggpost var klok, den pekade inte bara åt ett håll, utan riktade uppmärksamheten tillbaka.

Varför är inte siktet inställt på något annat samfund frågade du, det är för att jag tror att Gud har kallat mig till att bli präst i Svenska Kyrkan, det är därför jag har det målet i siktet.

Jag önskar dig allt gott!

/Mikael

Anonym sa...

Men åt alla dem som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. (Joh. 1:12)

Gäller detta bara vissa, till exempel inte de som lever som homosexuella?

Mikael Nilsson sa...

Hej Anonym!

Nej, jag tror att det gäller alla, men jag tror också att livet med Jesus Kristus ska få påverka hela våra liv, vilket inte betyder att vi kommer att nå ända fram i denna tid.

"Därför ber jag er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära er själva som ett levande och heligt offer som behagar Gud. Det skall vara er andliga gudstjänst. Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja: det som är gott, behagar honom och är fullkomligt."
(Romarbrevet 12:1-2)

/Mikael

Anonym sa...

Hej igen.

Jesus Kristus ska få påverka hela våra liv, & vi når inte ända fram i detta livet - och det är ditt svar på om även homosexuella är Guds barn?

Samtidigt svarar du att du tror att det gäller alla - borde då inte alla Guds barn vara lika mycket värda i hans, och därmed även i dina ögon?

Ditt citat ur Romarbrevet tycker jag kan tolkas så här:

"Gör inte nödvändigtvis som alla andra gör, inte heller som de säger åt dig att göra. Utan följ din inre röst om det som är den rätta vägen för att tjäna din Gud - det som är rätt och gott för dig, är också det för Honom."